L’Associació d'empreses dels polígons Congost i Jordi Camp ha posat en marxar una nova iniciativa per fer difusió i posar en valor l’empresa de km 0: el Mirall Empresarial.
Es tracta d'articles que es poden llegir al seu butlletí i a la pàgina web de l'Associació i estan dedicats a conèixer més a fons empreses associades.
El mes d'abril es va obrir l'espai amb les empeses PROALAN del Polígon Congost i IDEA CHOC del Polígon Jordi Camp, i el mes de maig s'han presentat les empreses MARTIN BARNILS del polígons Jordi Camp i FAT del polígon Congost.
Si esteu interessats a tenir més detall de l'activitat de l'Associació, podeu contactar amb info@picampcongost.cat
El passat divendres, a GRID Granollers vam rebre la visita de Cleantech Latvia per conèixer el nostre enfocament en simbiosi industrial i compartir experiències sobre sostenibilitat. Vam mostrar com treballem per optimitzar els recursos i reduir els residus mitjançant la col·laboració entre empreses, creant un model més circular i sostenible. La jornada va ser un gran intercanvi d'idees, on també vam debatre els reptes que afrontem en la transició energètica i la sostenibilitat. Cleantech Latvia va compartir les seves iniciatives innovadores, inspirant-nos a continuar millorant.
Aquesta visita va ser una oportunitat per establir llaços més estrets i continuar col·laborant en el futur per avançar cap a un model industrial més sostenible. Estem agraïts per la seva visita i per l'interès mostrat en les nostres iniciatives?.
GRID Granollers, iniciativa impulsada per Granollers Mercat i l’Ajuntament de Granollers, ha posat en marxa el CERCLE GRID, un nou fòrum virtual creat per connectar professionals de sostenibilitat i RSC de les empreses ubicades als polígons industrials de Granollers i del seu entorn.
Amb ja 25 participants confirmats, el CERCLE GRID neix com un espai digital de confiança on compartir coneixement i impulsar pràctiques d’economia circular i RSC, en línia amb els criteris ESG (ambientals, socials i de governança). Està adreçat exclusivament a les empreses aliades de la Comunitat GRID.
Aquest nou espai facilita:
Les empreses que formen part de la Comunitat GRID no només tenen accés al CERCLE GRID, sinó que també, entre d'altres:
Un compromís col·lectiu per a un futur sostenible
Amb el llançament del CERCLE GRID, Granollers reforça la seva aposta per la simbiosi industrial i la cooperació empresarial, sumant ara una eina digital que promou la intel·ligència col·lectiva i l’aprenentatge mutu. L’objectiu és clar: impulsar un ecosistema industrial més verd, més eficient i més connectat.
El passat 9 d'abril es va celebrar l'assemblea de l'Associació dels polígons Congost i Jordi Camp i també hi va assistir l'Ajuntament de Granollers, amb la presència de la Regidora d'urbanimes i relacions amb les empreses, Gemma Giménez, i la Regidora de promoció econòmica. Maria Cinta Aixendri.
A l'assemblea es van tractar temes com el Pla de Millora que, amb finançament de la Diputació de Barcelona i Ajuntament de Granollers, s'executarà per tal de fer la instal·lació de càmeres lectores de matrícules a les entrades i sortides dels polígons, i la reurbanització del carrer Sabadell al PI Jordi Camp.
També es va presentar la Taula de Seguretat, un espai impulsat per promoció econòmica amb les associacions, com a espai de coordinació amb la Policia Local, els Mossos d’Esquadra i els Bombers.
Dins les accions per posar en valor les empreses de quilòmetre zero, l'associació va anunciar el nou espai Mirall Empresa, que a partir del 2025 oferirà entrevistes bimensuals a empreses dels polígons per difondre la seva activitat i generar xarxa entre el teixit empresarial local.
Pel que fa a projectes d’energia, s’està finalitzant la Compra Agregada d’Energia per a subministraments de baixa tensió, amb la participació de 31 punts de consum. L’empresa comercialitzadora guanyadora ha estat Bon Preu, amb una millora mitjana del 2% sobre les condicions inicials. El contracte es tancarà amb preu fix per 12 mesos i energia 100% verda i renovable.
La jornada va comptar amb la ponència d’Araceli Segarra, una sessió motivadora sobre el lideratge conscient, l’autoconeixement, l’actitud resilient i l’acceptació de la incertesa com a part del camí per liderar equips de manera eficaç.
Per més informació, accediu al web de l'Associació
El passat 1 d’abril, es va celebrar a Can Muntanyola la primera trobada de les empreses aliades de la Comunitat GRID.
La Comunitat GRID és un espai de col·laboració en matèria d’economia circular impulsat per GRID, una xarxa d’empreses, entitats i experts que treballaran conjuntament per impulsar l’economia circular i la sostenibilitat als polígons industrials de Granollers i el seu entorn.
Participar-hi significa formar part d’un espai de col·laboració, on es comparteixen recursos, coneixement i experiències per generar un impacte positiu en el territori.
Aquesta primera trobada va reunir una vintena de participants representants del grup inicial d’empreses que han manifestat el seu compromís amb la sostenibilitat en clau de proximitat, i que reben el nom d’empreses aliades.
La sessió va incloure una taller participatiu de co-creació que va permetre treballar de manera lúdica el repte presentat: com fomentar la col·laboració entre les empreses en l’entorn de l’economia circular. L’activitat va abordar diversos objectius:
Com a resultat es va obtenir:
La Comunitat GRID està oberta a totes les empreses que vulguin aliar-se amb el teixit local que aposta per la sostenibilitat i que estigui participant i col·laborant en les propostes del GRID. Si voleu formar-ne part, podeu contactar amb grid@granollers.cat.
Hem publicat dos nous números d'Apunts Tècnics per la Indústria, una col·lecció que desenvolupem des de Can Muntanyola per donar a conèixer aspectes concrets relacionats, amb la innovació, l’energia i l’economia circular, que poden ajudar les empreses a millorar la seva competitivitat.
Us presentem les dues darreres publicacions:
Els Certificats d’Estalvi Energètic (CAE) són un instrument que permet quantificar i reconèixer els estalvis d’energia assolits a través de projectes o iniciatives que comportin un estalvi d’energia final. A l'apunt s'explica com les empreses que fan inversions en eficiència poden ser retribuïdes a través d'aquest instrument. A més, des de Can Muntanyola per a facilitar a les empreses la obtenció i venda de CAEs.
12. RECULL DE BONES PRÀCTIQUES
Aquest apunt reconeix actuacions en matèria de sostenibilitat realitzades per 9 empreses del territori. Són casos pràctics que exemplifiquen com les empreses ubicades en els polígons industrials de Granollers i entorn, estan adoptant mesures concretes per promoure l’economia circular, com ara les que tenen a veure amb eficiència energètica, gestió de residus, participació en iniciatives conjuntes o reducció de les emissions de CO2. Agraïm a les empreses participants la seva col·laboració.
Podeu seguir tota la col·lecció d'apunts.
L’Ajuntament de Granollers ha obtingut un ajut econòmic de 761.856 euros per a la millora dels polígons de la ciutat. L’ajut s’emmarca en el en el marc del Programa Sectorial de Millora de Polígons Industrials 2025-2028 que va obrir la Diputació de Barcelona i que té una dotació de 38 milions d’euros.
El Programa de la Diputació té com a objectiu finançar a la realització d’inversions que permetin millorar infraestructures, serveis i fomentant actuacions innovadores vinculades amb la sostenibilitat com la millora de la mobilitat, millora de les xarxes de subministrament i evacuació d’aigües, o millores en l’estalvi energètic.
En el cas de Granollers, la inversió es centrarà en dos projectes específics:
Els ajuts del programa parteixen d’una aportació màxima del 80% per part de la Diputació de Barcelona en forma de cofinançament. Això implica que l’Ajuntament de Granollers completarà el finançament del conjunt de l’actuació amb 190.464 euros.
El mes de desembre es van aprobar les ordenances municipals de Granollers per l’any 2025.
Us informem de les principals bonificacions a què es poden acollir les activitats:
· A l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) es recull una bonificació de fins al 30 % sobre la quota municipal pels subjectes passius que hagin incrementat en més d'un 5 % la mitjana de la seva plantilla de treballadors amb contracte indefinit durant el període impositiu immediat anterior al de l'aplicació de la bonificació. Aquest percentatge s'incrementarà en un 3 per cent, per cada treballador que disposes de la condició d'aturat de llarga durada, fins a un màxim del 40 per cent. La bonificació s’ha de demanar dins del primer trimestre del període impositiu que pugui correspondre l'aplicació de la bonificació. El topall de la bonificació és de 2.000 euros. Com a novetat, al 2025 aquests tràmits ja es poden fer a la seu electrònica.
·A l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica es pot sol·licitar una bonificació pels vehicles, en funció del distintiu ambiental que tinguin.Gaudiran d’una bonificació del 75 % sobre la quota de l’impost durant 5 anys els vehicles amb distintiu ambiental Zero Emissions, el 50 % durant dos anys els vehicles amb distintiu ambiental Eco, comptats a partir de l’any següent al de la datade primeramatriculació:
· A l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es té dret a una bonificació del 95 per cent de la quota de l’impost sobre el pressupost de les obres de la instal·lació de captació solar tèrmica i/o fotovoltaica, sempre que no sigui d'obligat compliment la seva implantació.
Pel que fa a les principals variacions respecte de les ordenances de 2024, en destaquem les següents:
- IAE: Increment promig del 2,73%. Bonificacions igual 2024.
- ICIO: Increment del 6%. Bonificacions igual 2023.
- IVTM. Sense modificacions respecte 2024.
El conveni signat defineix el marc de col·laboració entre ambdues parts per tal de millorar la competitivitat dels dos polígons industrials i de les empreses que s'hi ubiquen, més de 300.
El primer conveni es va signar l'any 2016. Aquest nou conveni recull com a novetat el compromís de cooperació per tal d'impulsar l'economia circular entre el teixit industrial.
Aquest més de desembre hem renovat l’espai GRID de Can Muntanyola per tal de fer-lo més acollidor i es pugui accedir als materials de forma ordenada.
L’espai s’ha dissenyat per a ser una exposició dels recursos existents al Mercat de Recursos de la plataforma GRID Granollers. Cadascun dels recursos disponibles està degudament etiquetat,donant informació del recurs així com de la quantitat i periodicitat disponible.
L’espai també té la funció de petit magatzem, on qualsevol empresa, emprenedor o entitat pugui tenir accés a una mostra dels materials per a poder valorar possibles solucions per a allargar la vida útil d’aquests recursos, ja sigui reutilitzant-los de forma directa o com a part de nous productes.
A l’espai GRID ja comptem amb més d’una vintena de materials exposats així com imatges d’altres recursos disponibles en el Mercat de Recursos. A més, s’ha creat una exposició de recursos a l’entrada de l’edifici de Can Muntanyola, dissenyada de tal manera que pugui ser fàcilment transportable i exposable en altres entorns.
Actualment el Mercat de Recursos ja disposa de 72 propostes de recursos publicats (restes de producció, excedents, residus, etc.) provinents d’empreses de Granollers i entorn i s’han materialitzat fins a 39 propostes.
Si ets una empresa, un emprenedor o una entitat i vols visitar l’espai GRID, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.
El Mercat de Recursos de la plataforma GRID Granollers és un espai on les empreses industrials de Granollers i el seu entorn poden publicar (de forma anònima) aquells recursos que ja no utilitzin per tal que altres els puguin reutilitzar. Els recursos poden ser restes dels processos productius de les empreses, respectes de producció o equips/bens com mobiliari, maquinària... que puguin ser reutilitzats.